قرص لووتیروکسین چیست؟
داروی لووتیروکسین یک داروی معروف برای افراد مبتلا به کم کاری غدد تیروئید است. هنگامی که غده تیروئید به اندازهی طبیعی فعالیت نمیکند، میزان هورمونهای تیروئیدی در بدن کاهش مییابد. این اختلال در پزشکی به هایپوتیروئیدیسم معروف است. لووتیروکسین تعادل هورمونهای تیروئیدی را در بدن ایجاد میکند و از لحاظ ساختاری بسیار شبیه به تیروکسین یا T4 (یکی از هورمونهایی که به صورت طبیعی در بدن تولید میشود) است.
قبل از مصرف لووتیروکسین باید به موارد زیر توجه کنید:
- در صورت بارداری یا شیردهی باید به پزشک خود اطلاع دهید تا معاینات و آزمایشات خاص برای شما و نیز عملکرد غده تیروئید کودک شما انجام شود.
- در صورت مبتلا به بیماری قلبی یا فشار خون بالا، حتماً به پزشک خود اطلاع دهید.
- اگر اختلال در عملکرد غدد فوق کلیوی دارید یا تحت درمان با داروهای کورتیکواستروئیدی هستید، باید پزشک خود را مطلع کنید.
- در صورتی که سابقهای از پرکاری تیروئید داشتهاید به پزشک خود یادآوری نمایید.
- اگر به دلیلی اختلال در عملکرد غدد تنظیم آب بدن دارید، به پزشک خود اطلاع دهید.
نحوهی مصرف قرص لووتیروکسین :
- لووتیروکسین را دقیقاً همانطور که پزشک توصیه میکند مصرف کنید. ممکن است مصرف دارو برای شما روزانه پیش از صبحانه تجویز شده باشد.
- این دارو به صورت قرص با دوزهای مختلف ۵۰، ۷۵، ۱۰۰ میکروگرم موجود است. بسته به مقدار مصرف دارویی که در هر نوبت برای شما محاسبه شده است، ممکن است در یک نوبت نیاز به مصرف چند قرص با دوزهای متفاوت داشته باشید.لذا در این صورت، هنگام مصرف به دوز هر قرص دقت کنید.
- ممکن است درمان با یک قرص ۵۰-۱۰۰ میکروگرمی به صورت روزانه آغاز شود و با توجه به شرایط بیمار تا ۱۰۰ تا ۲۰۰ میکروگرم در روز افزایش یابد.
مواد غذایی و لووتیروکسین:
برخی از مواد غذایی میتوانند موجب کاهش جذب لووتیروکسین شوند. مصرف بیش از حد و همیشگی گردو، سویا، گریپ فروت و نوشیدنیهای حاوی کافئین باعث کاهش اثر لووتیروکسین میشود. لذا توصیه میشود این مواد را در رژیم غذایی خود به صورت کم و متعادل مصرف نمایید. اگر لووتیروکسین برای کودک شما تجویز شده است، مقدار مصرف دارو در هر نوبت با توجه به وزن، سن و نوع اختلال برای وی توسط پزشک محاسبه میشود. مقدار تجویز شده را حداقل نیم ساعت پیش از اولین وعده غذایی روزانه به کودک خود دهید.
- در صورت فراموشی یک نوبت مصرف دارو، بعد از یادآوری اگر ۲-۳ ساعت از زمان مصرف گذشته باشد، مصرف کنید. اما اگر بیش از ۲-۳ ساعت گذشته است، نوبت فراموش شده را مصرف نکنید و از ۲برابر نمودن مقدار مصرف دارو در یک نوبت خودداری کنید.
مواردی که به آنها نیاز برای جلوگیری از تداخل:
- از آنجا که لووتیروکسین ممکن است با داروهای بسیاری در بدن تداخل ایجاد کند، پیش از شروع مصرف هرگونه فرآورده دارویی، مکمل یا گیاهی، به داروساز خود اطلاع دهید و مشاورهای دریافت کنید.
- غذاهای غنی از آهن یا کلسیم ممکن است باعث کاهش جذب و اثر گذاری لووتیروکسین شوند.
- در صورتی که مبتلا به دیابت هستید، باید قند خون خود را منظم چک نمایید و توصیههای لازم را از پزشک خود دریافت نمایید.
- در صورتی که قصد عمل جراحی یا شروع درمان دارویی برای بیماری دیگر دارید، درمانگر خود را از مصرف این دارو مطلع نمایید.
عوارض شایع قرص لووتیروکسین :
- احساس تهوع و استفراغ با مصرف وعدههای غذایی سبک و پرهیز از غذاهای چرب و پرادویه کاهش مییابد.
- اسهال خفیف در اوایل درمان ممکن است رخ دهد. در این مدت مایعات به مقدار کافی مصرف نمایید.
- سردرد یکی از عوارض این دارو میباشد. در صورت بروز آن، آب و مایعات فاقد کافئین به مقدار کافی مصرف کنید و از داروساز خود در مورد داروی ضد درد مناسب با شرایط خود مشاوره بگیرید.
این متن برای اطمینان از دقت و صحت اطلاعات بر اساس منابع پزشکی و داروسازی تهیه شده است. میتوانید برای اطمینان از صحت این اطلاعات با پزشک یا متخصص مرتبط خود مشاوره نمایید.
دیدگاه خریدار